Как да реагираме срещу Уролитиаза (I)

Уролитиаза – значение

Есента и пролетта са сезоните, когато уролитиаза или цистит се появява често, особено при женските. Когато симптомите продължават след правилното лечение, или се повтарят след една до две седмици, има съмнения за нови елементи, които влошават ситуацията.

Често това е случаят с пикочните камъни, които причиняват огромен дискомфорт на домашните котки и не рядко застрашават живота им.

Разположението на камъни или песъчинки в пикочните пътища се нарича „уролитиаза“. Локализацията на бъбреците е рядка и обикновено не създава проблеми, освен ако тези камъни са големи и не унищожават важни бъбречни области чрез компресия, или ако има свързани инфекции (пиелонефрит).

Ако те са по-големи от диаметъра на уретера, те могат да блокират потока на урината от бъбреците. В резултат на това урината се натрупва в бъбреците и с течение на времето тя се унищожава .

За съжаление, докато другият бъбрек е функционален, не се появяват клинични признаци и уролитиаза може да бъде открита само чрез ултразвук.

P: www.petmagazin.bg най-добрият онлайн магазин за домашни любимци! Тук ще намерите, освен хипоалергенна храна за котки, широка гама храна за гризачи, клетки за морски свинчета или външни филтри за аквариум.

Най-големите проблеми при уролитиаза са причинени от местоположението на камъни и микрокалкулации в долните пикочни пътища, т.е. в пикочния мехур и уретрата. Клиничните признаци на това състояние при котките са групирани като „котешки урологичен синдром“ или котешка болест на долните пикочни пътища .

Котешката уролитиаза е често срещан медицински проблем както при женските, така и при мъжките, но клиничната картина се различава при двата пола.

Камъните от пикочния мехур предизвикват цистит (възпаление на стената на пикочния мехур), проявяващ се с трудно, болезнено, често, кърваво уриниране. Често животното уринира както в постелята, така и навън.

Нелекуван навреме или недостатъчно (антибиотично лечение трябва да се следва поне 7 дни), циститът може да се усложни от инфекции на уретерите и бъбреците. Тези ситуации могат да възникнат и при мъжките и при женските котки.

Когато микрокалкулите се впишат в уретрата, те могат да бъдат увлечени заедно с урината по уретралния път. Ако уретрата е дълга и много тясна, както при мъжките, тогава камъните могат да се запушат или претоварят в области, където уретрата се стеснява или извива.

Ето защо уретралните обструкции с микрокалкулациите често се срещат при мъжките и никога при женските, чиято уретра е къса, широка и относително права.

P: Посетете www.petmagazin.bg – най-доброто място за храна и аксесоари за вашите любимци! Освен котешка храна за здрави бъбреци  ще откриете и кошници, възглавници и легла за котки .