Хавана Браун – Шоколадово Кафявите Котки (II)

ПОДДРЪЖКА

Тъй като Хавана Браун са късокосмести котки, рутинната поддръжка е минимална. Ако участвате в изложби с котката си е необходимо да я изкъпете няколко дни преди шоуто. След като козината изсъхне напълно, я изсушете внимателно, премахвайки мъртвите косми с четка.

Обикновено животновъдите започват да намират нови семейства за котенца едва след като котенцата навършат дванадесет седмици. Дотогава котенцата вече са получили основните ваксини и ще пораснат достатъчно физически и психически, за да се справят с нова среда на живот. Препоръчва се такава котка да се гледа на закрито, кастрирана и да й се предоставят необходимата храна. Добре е да се осигурят и  специални повърхности за трениране на нокти и зони, където те могат да играят свободно.

ВЪНШЕН ВИД

Цялостното впечатление от перфектен екземпляр Хавана Браун е на средно голяма котка с цветна козина и висок мускулен тонус. Поради отличителната форма на муцуната си, цвета на козината си, ярките и изразителни очи и обърнатите напред уши, тази котка не може да се сравни с никоя друга порода.

P: www.petmagazin.bg най-добрият онлайн магазин за домашни любимци! Тук ще намерите, освен храна за котки, най-голямото разнообразие от аквариуми, оборудване за аквариуми и аквариумни растения.

ГЛАВА

Погледнато отгоре, главата е дълга, стесняваща се към муцуната, с видими вдлъбнатини на нивото на ставите на мустаците. Донякъде тясната муцуна и областта на мустаците са специфичните особености на тази порода и трябва да личат в типичните екземпляри. От профила можете да забележите много ясно – муцуната изглежда квадратна. Тази илюзия се усилва с добре развитата брадичка, очертанията на която са квадратни, а не заоблени. За предпочитане е върхът на носа да образува линия, почти перпендикулярна на брадичката. Позволени са: по-големият размер на главата, челюстите, изразени при мъжките, както и наличието на няколко косми по брадичката, точно под долната устна.

УШИТЕ

са големи, заоблени на върха, с чашковидна основа, подредени на значително разстояние едно от друго; те са насочени в посока напред, давайки на котката предупредителен израз.
Има малко косми, както отвътре, така и отвън.

ОЧИТЕ

имат овална форма, среден размер, поставени са на значително разстояние едно от друго. Ярки, будни и изразителни. Цвят: всеки нюанс на зелено, за предпочитане по-интензивен.

ТЯЛО и ВРАТ

Торсът на Хавана Браун е със средна дължина, стегнат и мускулест. Възрастните мъже са по-големи от жените. Определящият фактор трябва да бъде балансът, така че запазването на пропорциите, в ущърб на размера. Шията е със средна дължина, право пропорционална на тялото.

КРАЙНИЦИ

Идеалният екземпляр Хавана Браун има доста дълги крайници, в сравнение със средния размер на тялото и опашката. Крайниците са прави, тези на женските са тънки и деликатни. Възрастните мъжки Хавана Браун имат силни, много мускулести крака. Задните крака са малко по-дълги от предните. Лапите са овални и компактни, с пет пръста отпред и четири отзад.

ОПАШКАТА

на Хавана Браун има средна дължина, пряко пропорционална на тази на тялото. Тънка, няма форма на камшик, но не е тъпа. Тя е заоблена на върха и не е твърде широка в основата.

КОЗИНАТА

на Хавана Браун е къса до средена, гладка и лъскава.  Кафява, равномерно оцветена по цялата телесна повърхност.  Козината клони повече към червеникаво (махагон), отколкото към кафяво. Кожата на носа също е кафява, с розов оттенък. Възглавниците са розови, а мустаците са напълно кафяви.

P: www.petmagazin.bg най-добрият онлайн магазин за домашни любимци! Тук ще намерите най-добрата храна за кучета, но също така аквариуми, аквариумни декорации или храна за риби.